Känd från 1605.
Var av gammal rysk bojarätt, levde 1624. Ägde Osogina i Samo pogost i Koporje län i Ingermanland från 1624.
Skriver 1613 på en försäkring om Novgorodstyret.
382Michail Funikovitj Clementeoff (Klementiev) var vuxen 1613 och en av de mest inflytelserika bojarerna i Novgorod. Han hoppade av till den svenska sidan under fredssamtal 1616.
(Thora Grape)
Källor: Ätten 1956 Clementeoff är från Elgenstierna, Gentes Finlandiae och Capelan.
275 383 382Under 1500-talet innehade medlemmar ur släkten Clementeoff förläningar på många håll i Novgorod-området, både i Sjelonska femtedelen (pyatina), Votiska femtedelen och i Obonezjskaja femtedel som låg runt sjön Onega. I Ingermanland var en Luka Klementiev förläningsinnehavare i Samoskoj pogost i Koporje distrikt år 1500. Släkten var egentligen ingen bojarätt, utan tillhörde tjänsteadeln. Det verkar möjligt att släkten varit åtminstone delvis bosatt i Ingermanland i ca 100 år innan Michail Clementeoff övergick i svensk tjänst. Det skedde troligen 1616 i samband med fredsförhandlingarna mellan Sverige och Ryssland, som resulterade i freden i Stolbova 1617.
Efter freden fick Michail Clementeoff förläningar/donationer i Samoskoj pogost 1624. De utdelades enligt det som kallas för Norrköping besluts villkor, där donationen gick i arv i rakt nedstigande led till donationsinnehavarens manliga arvingar. Förutom Osogina, innehade Michail ett annat hov (som godsen i Ingermanland kallades) som hette Kottina, och som också låg i Samoskoj pogost. Michail dog troligen före 1634, i en räkenskapsbok från det året står det att Kottina innehades av hans arvingar. År 1638 nämns att Kottina innehades av Mikita (Michael) och Andrej Clementeoff, medan Osogina innehades av Kusma Clementeoff. Det verkar som om Osogina utbröts från släktens gamla förläning. Efter att Kusma dog övergick Osogina till Vasili Clementeoff, medan en ny Michael Clementeoff tog över Kottina i slutet av 1600-talet. På basis av godsinnehavet tror jag med andra ord att Vasili var Kusmas son, men det hela är förvisso ganska rörigt. Kanske Mikita, Andrej och Kusma var bröder? I källorna nämns också en Fedor Michailovitj Clementeoff som innehade ödeland i Koporje län, och som också var Michails son. Hur som helst verkar det som om det finns luckor i ättartavlorna. På det ingermanländska ridderskapets lantdagar figurerade dessutom på 1650- och 1660-talen en Fredrik Clementeoff och en Petter Clementeoff.
Källa: fil. dr Kasper Kepsu, Helsingfors