KMFanlista240121 - Ansedel
KMFanlista240121 - Ansedel
NamnConrad Pettersson Tector
Född30 apr 1838, Rehnstad, Svanshals (E)1484
Dop3 maj 1838, Svanshals (E)1484
Död18 maj 1876, Stenkumla Backe, Stenkumla (I)
Begravd18 maj 1876, Norra sidan om Stenkumla kyrkogård (I)
FarJan PETER Tector (1797-1876)
Partners
Född4 jul 1830, Ramstad, Svanshals (E)1485
Dop5 jul 1830, Svanshals (E)1485
Död31 jul 1878, Svanshals (E)1486,1487
Begravd4 aug 1878, Vadstena (E)
Dödsorsakgastro kuteritis chronica1488
FarAnders Zachrisson (1798-1871)
MorMaja-Stina Svensdotter (1802-1866)
Äktenskap7 nov 1860, Svanshals (E)1489
BarnCarl Fabian (1861-1944)
 Jenny Wilhelmina (1862-1862)
 Walfrid Justianius (1863-1864)
Notis för Conrad Pettersson Tector
Gick i folkskola 2 år och kunde läsa och skriva.
Togs i juli 1855 snatteri, böter 3,16 rdl - kunde inte betala - vatten och bröd. Murarbetare.
1858 for han till Vadstena och biträdde en vagnsmakare. Träffade där sin fru.
Murarearbetare i vigselbok.
Han och hustrun flyttade in hos hans föräldrar på Brännmarken.
1861 flyttade de till Svanshals Westergård nr 2, Conrad står som statardräng.
1862 flyttar familjen till Stora Yxnekulla och Conrad tar namnet Tektor.
Conrad reser till Gotland och begår brott tillsammans med brodern. Visby länsfängelse 1864 för stöld.
Storväxst, blå ögon och ljust hår. Dömd för 1:a resan stöld. 28 dagars fängelse på vatten och bröd samt straffarbete 5 månader och 2 månader för förfalskningsbrott.
Frigiven reser han till Stockholm och får med falska papper anställning som murare.
1865 flyttar hustrun till sina föräldrar i Kyleberg med sonen Carl Fabian.
1868 reser han till Småland och köper ett hemman Hult i Vittaryd för 2000 riksdaler. Använder namnet Carl Pettersson Lundqvist f. 30 april 1840. Alias vanligt bland straffade.1490 1491
1869 blev han tilltalad för stöld och mordbrand i Vittaryd. Intagen på Långholmen 21 juli 1869 till straffarbete i 5 år och medborgerligt förtroende förlustig i 10 år.
Under porträttet står: Mureriarbetare, gift, har långdraget ansikte, blågrå ögon, brunt hår, stark kroppsbyggnad, ärr å högra handen och i högra ljumsken, tatuerad på högra armen, åder brock å benen, samt är 5 fot 7 tum 5 linier lång. Sednast mantalsssksriven i Adolf Fredriks församling, Stockholm. Fångnr 203. Alla kläder han hade med sig till fängelset finns nertecknade.
I fängelset träffade han Hjert och de beslutade att skaffa pengar för att emigrera till Amerika till hans bror Alfred.
Frigiven 16 juli 1874 och sökte upp Hjert.
I församlingen icke befinliga personer Svanshals husförhör 1875-1880

Avrättningen av Tektor 1876.
Skarprättare vid Stenkumla backe är Per Petter Christiansson Steineck (f. 1822) från Vadstena. Steineck stod en bit avsides då Tector fördes fram.
Han går nu fram till stupstocken med bilan bakom ryggen. Lindqvist måste, innan avrättningen kan ske, rätta till Tectors kropp så att han låg med halsen över själva stupstocken.
Steineck höjer handbilan och hugger till, men hugget tar snett och träffar ryggen. Han hugger därför ännu en gång men denna gång utan tillräcklig kraft för att skilja huvudet från kroppen. En tredje gång höjs den nu blodiga bilan som med kraft avskiljer huvudet från kroppen. Bilan tränger långt in i virket på stupstocken. Många av åskådarna svimmade vid denna makabra avrättning.
Efteråt läggs Tectors med kläder i en kista och allmänheten får tillfälla att beskåda liket.
Tectors avrättning blev en blodig tillställning då Steineck behöver hugga tre gånger för att fullgöra sitt uppdrag. Han lär ha haft fallenhet för starka drycker och kan ha varit onykter då han avrättade Tector. Stupstocken saknade dessutom urfasning för halsen och man underlät att ta av Tector ytterkläderna för att halsen skulle blottläggas som i Hjerts fall. Allt detta försvårade avrättningen och det var skarprättarens ansvar att se till att allt var klart innan han verkställde avrättningen. Enligt lag skulle huvudet helt avskiljas från den avrättades kropp.

Än i dag kan man få höra berättelser om stråtrövarna Hjert och Tector, som intog en dominerande plats i 1800-talets kriminalhistoria. Tector, vars fullständiga namn var Conrad Pettersson, föddes i Rehnstad, Svanshals, 30 april 1838. En Svanshalsbo som slutade på stupstocken.

Källa - Artikel av Paul Karlsson i hembygdsboken I Rökstenens bygd:
Fadern, statdrängen Peter Tector, var av så kallad tattarsläkt och ökänd i trakten. Han undergick bl.a. kyrkoplikt i Svanshals och straffades för flera resor stöld. Conrad gick i föräldrarnas fotspår och 1855 straffades han för snatteri i Jönköping och 1857 blev det fängelse på vatten och bröd i Linköping. Han återvände till hemsocknen, gifte sig med en flicka från Kyleberg med vilken han fick två barn.
1863 övergav han familjen och flyttade till Stockholm där han efter några försök som murare blev förbrytare på heltid. Han åkte fast för flera grova brott och dömdes till fängelse och förlust av tio års medborgerliga rättigheter. Under Långholmsvistelsen blev Tector bekant med smålänningen Hjert. De båda kom överens om att efter frigivandet utföra den stora kuppen, som skulle göra dem rika, varefter de skulle bege sig till Amerika.
Natten den 31 augusti 1874 låg de i bakhåll vid Nafsta i Södermanland för diligensen mellan Malmköping och Eskilstuna. De hade noga planlagt kuppen och låg beredda vid en grind på var sin sida av vägen. Vid den aktuella tidpunkten närmade sig en skjuts och när kusken hoppade av för att öppna grinden, inledde Tector skottlossningen, men bommade. Hjert siktade bättre och träffade den chockade kusken i halsen. Kusken avled omedelbart. En passagerare försökte ta tömmarna och fly men även han blev skjuten och avled dagen därpå. Återstod nu att försäkra sig om bytet. Det blev en chock när de upptäckte vilket fruktansvärt misstag de begått. Där fanns inga pengar. Det var en privatskjuts och inte postdiligensen. De båda mördarna försvann i panik när de hörde den riktiga postdiligensen närma sig. Trots svåra smärtor kunde passageraren innan han avled ge en del upplysningar.
Det blev alltså ingen Amerikaresa för Hjert och Tector. De flydde in i Östergötland, stal häst och vagn hos kyrkoherden i Kristberg och begav sig neråt Småland. Nu gällde det att skaffa pengar till Amerikaresan på något annat sätt. Banken i Oskarshamn skulle få släppa till dem. Efter ett mödosamt inbrott stod de inför fyra väl låsta kistor. De tog med sig den lättaste och besvikelsen blev än en gång oerhörd då kistan innehöll bara papper, reverser och växlar för miljonbelopp, men för de båda tjuvarna helt värdelösa.
Nu förslog Tector en turné till Gotland, som han väl kände till efter tidigare besök, då han även där straffats för diverse brott. Efter en månads stöldturné på ön återvände Hjert och Tector till fastlandet i en stulen båt och sedan fortsatte de till Stockholm.
Nu var de efterlysta. Hjert infångades på Liljeholmens station under dramatiska omständigheter. Tector upptäcktes vid Södertälje central. Flera poliser jagade honom mot Järnahållet. När han upphanns hotade han att skjuta poliserna men avväpnades efter ett handgemäng och tillfångatogs. Mördarna rannsakades först i Stockholm. När man upptäckte att de var skyldiga till dubbelmorden fördes de till Nyköping för rannsakan. Därefter till Oskarshamn och Visby, vars häradsrätter ju hade en del otalt med de båda förbrytarna.
Det hela kunde bara gå på ett sätt. Båda dömdes till döden. Båda sökte nåd men fick avslag. Avrättningarna bestämdes äga rum i maj 1876. Tector avrättades på Gotland och Hjert utanför Malmköping i Södermanland. De skrämmande scener som utspelade sig vid deras avrättningar resulterade redan året därpå i kunglig förordning om att avrättningar ej längre fick vara offentliga folknöjen. Avrättningarna satte också fart på diskussionerna om dödsstraffets vara eller inte vara, men det skulle dröja ända till 1910 innan den sista avrättningen ägde rum i Sverige.

Källor:

http://www.algonet.se/~hogman/brott_hjert-tector.htm

http://sv.wikipedia.org/wiki/Konrad_Petterson_Lundqvist_Tector
Senast ändrad 7 jan 2020Skapad 21 jan 2024 med hjälp av Reunion för Macintosh