Släktens äldsta kända medlemmar verkade i Stade under 1400-talet. I början av 1500-talet flyttade Thomas tor Smede d.ä. (död 1553) från Stade till Flensburg och byggde där upp ett handelshus som under tre generationer kom att höra till norra Tysklands mest betydande. Släkten handlade bland annat med danska hovet och flera av dess medlemmar ingick i stadens råd.
År 1602 gick handelshuset i konkurs och den dåvarande huvudmannen fick lämna Flensburg. Hans barn spreds i huvudsak över Danmark, men några flyttade till Sverige, däribland sonen Herman tor Smede (1610–1667), vilken är stamfar till alla nu levande Tersmedar. Han var gift med Catharina von Klein, dotter till konstmästaren Pehr von Klein som Gustav II Adolf inkallat till Sverige för hans kunskaper i mässingsbruk. Herman tor Smede fick anställning inom den svenska bergsbruksnäringen och ansvarade för ett antal olika bruk och hammare i Södermanland och Dalarna, däribland Larsbo, som blev den svenska ättens stamgods. Han kom till Sverige ca 1636.
Han ska enligt Svenska adelns Ättar-taflor ha haft fyra söner och sju döttrar.
Gift med Catharina Clein f 1623 i mars i Liége, död 1699 på Klockarbo i Söderbärke sn och begraven samma år 8/10, dotter av ”konstrikemästaren” vid Skultuna mässingsbruk, mineralogen Peter Clein, som av konung Gustaf II Adolf införskrivs till Sveirge och Gertrud Rouglans från Brabant.
1812Inkom till Sverige och anställd vid Öllösa bruk i Gryts socken, Södermanlands län omkr. 1636. Jämte Jakob Piet förvaltare vid bruket 1640-04-12 (bruket nedlades 1647). Jämte Johan Hellebeck förvaltare av de myntmästaren Markus Kock tillhöriga bruken Nisshyttans masugn i Säters socken, samt Larsbo och Saxehammar i Söderbärke socken, Kopparbergs län 1650-09-03. Ensam förvaltare av Larsbo och Saxehammar jämte Stighammar 1658-01-08. Död 1667-11-00 på Larsbo. Han skrev sig i sin ännu bevarade skriftväxling med Louis De Geer, som var delägare i Öllösa bruk, Herman zur Schmiden och förde ett vapen, bestående av en tredelad sköld: i översta och mellersta fälten radvis ställda sädesax, i den översta 7, i den mellersta 6. I understa fältet ett stängsel med en däri infälld tillsluten port. På hjälmen 5 sädesax. Skölden omgiven av lövverk. Sigillet är försett med bokstäverna H på högra sidan om hjälmen och TS på vänstra sidan.Död iLarsbo eller Klockarbo.