Arbetssätt

Starten

Min utgångspunkt för samtal är vad den (de) som söker hjälp själv har för upplevt problem, hur problemet ser ut idag och vad personen skulle vilja uppnå.

1-2 samtal kan vara tillräckligt för att få en orientering i en svår livssituation och en utomståendes syn på problemen. Det kan också vara ett test på vad ett samtal kan ge och utgöra ett beslutsunderlag för att se om man passar ihop med terapeuten och hans samtalstil för att fortsätta i en längre samtalsserie.

Samtalet.

Ett bra samtal skall ge en möjlighet att få sätta ord på det svåra och få reflektera för att förstå sig själv och sina egna tankar och känslor och även få ta del av terapeutens reflektioner.

Skapa nya situationer och inre bilder.

För att komma vidare kan man också använda en del mer aktiva och kreativa metoder som rollspel och symboldrama. Vid rollspel kan man få öva att säja det man hade (har) svårt för att säja i den verkliga situationen. Vid symboldrama kan man genom att göra olika teckningar om hur man uppfattar sig själv och viktiga händelser, få vidareutveckla dessa situationer till nya bilder som ger en läkande emotionell upplevelse.

Skriva om berättelsen

En liknande idé som jag använder i samtal är att se på personens alternativa berättelse d.v.s. ta fram den del av berättelsen som visar på personens styrka och som ofta kan vara skymd av personens problemberättelse.

Jag träffar både enskilda, par och olika familjekonstellationer. Jag arbetar i första hand med vuxna.

 

För den som vill läsa

Marta Cullberg Weston: Självkänsla på djupet. En terapi för att reparera negativa självbilder. ISBN 978-91-27-11483-8

Geir Lundby: Livsberättelser och terapi. Om nyskrivning av historier och ett narrativt arbetssätt. ISBN 91-27-08957-6

 

Samtalsterapi Östersund - Kjell Ellert